Mamí, šmarjá, bojdel!

nepořádek v obciKdyž slezl sníh a pomalu opadala voda, vyrazil národ do přírody. Dušničtí, povodňoví turisté, raní cyklisté a k tomu nevítaní zbloudilci, hledající v našem – ehm – zapadákově cestu do Ústí nebo aspoň „nějakej most, když ve Veltrusech se nedá přejet“.

Z auta všechno vypadá celkem idylicky: stromy v dušnické zatáčce, loni vysazené, se uchytily, traktory už vláčejí půdu, po chmelnicích se vláčejí brigádníci, i pan Venca Krejza vytáh lahváče a lopatu, tráva se zelená, domy se vstřícně žlutí a budou ještě víc.

Cyklisti a pěší uviděli trochu víc zblízka a zhrozili se škarp a různých zákoutí: ne zrovna Libčeves, ale vlastně kdoví, co nám tu zanechaly předchozí generace? „Mladá paní“ s „dítětem do tří let“ zařadily do svého slovníku vedle jednotek jako „kytí“, „pamliška“ taky výrazy „bojdel“ a „šmarjá“. A starosta znepokojeně povídá: „Řádí nám tu škodná, budem muset zorganizovat noční hlídky.“

nepořádek už je v pytlíchProstě když se dneska objeví někde „v katastru obce“ pár igelitových pytlů, těžko uvěřit, že někdo odpad sbírá, a nikoli se ho zbavuje. Jenže jedna bohulibá akce je skoro k ničemu, když nezmizí skládky, ze kterých zas vítr kdejakou zajímavost rozfouká. A něco si připlave s další velkou vodou a něco nám tu nashromáždili předchůdci. Pozemky, na kterých je toho „bojdelu“ nejvíc, patří někomu, kdo tu dávno nebydlí, a buď nemá prostředky na úklid, nebo ho to nezajímá.

nefunkční telefonní budka v DušníkáchAspoň že telefonní budka, která odolala vandalismu, už dlouho odolávat nebude. Na rozdíl od všestudské, jež vydělala v březnu 2006 telekomu celé tři koruny, tato dušnická už pěkných pár let nevydělává vůbec nic. Přístroj jaksi chybí a na dveřích se skví nápis nabádající ke vhazování pouze federativních mincí. Sama její existence vyvolala u pracovníka Telekomu údiv tak veliký, že přislíbil ji v dohledné době odstranit. Autobusová čekárna brzy také zmizí, nahrazená lehkým přístřeškem. Díky – bez ironie – také patří chlapcům a chlapům, kteří ve svých obstarožních dodávkách neomylně následovali kontejnery na objemný odpad a pomohli zbavit některé dvorky železného šrotu.

Nějaké nápady, co s tím zbytkem, aniž by obecní kasa sponzorovala pár desítek náklaďáčků na skládku?

komentáře

komentáře

Příspěvek byl publikován v rubrice novinky a jeho autorem je katia. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.